"Tertulia Kunst Café met Bas Bons: Een magische avond vol muzikale passie en persoonlijke verbindingen"

Op 19 juni vond het inspirerende Kunst Café plaats met de getalenteerde singer-songwriter Bas Bons. Bas komt uit een niet-muzikale familie en moest zijn passie voor muziek zelf ontdekken. Zijn droom om in de voetsporen van Youp van 't Hek te treden op de klein kunstacademie moest hij achter zich laten. Maar het was tijdens zijn werk als fysiotherapeut bij de arbodienst dat hij zich zijn droom herinnerde. Hij belde het conservatorium, deed binnen een week auditie en begon zijn carrière als muzikant. Bas leeft nu zijn droom als muzikant en heeft een aangeboren talent voor tekst.

Tijdens het Kunstcafé deelde Bas zijn inzichten en ervaringen. Hij besprak het belang van de samenvoeging van muziek en tekst, waarbij hij diepgang in zijn muziek voelt ontstaan. Hij illustreerde dit met het voorbeeld van de kerst-cd van Bert en Ernie, waar hij besefte dat de combinatie van muziek en tekst een diepere betekenis kan overbrengen. Bas was als kind al een buitenbeentje en voelde zich niet helemaal thuis in de groep. Maar op de middelbare school ontdekte hij de piano en transformeerde hij van een buitenbeentje naar een gevierde man, omringd door meisjes aan de piano. Dit opende de deur naar muziektheaterrollen op de middelbare school, wat hem een prettige vorm van aandacht gaf.

Naast zijn carrière als singer-songwriter heeft Bas ook een Songwriting lesprogramma ontwikkeld. Hij plaatst verschillende componenten die bij het schrijven van liedjes komen kijken in een cirkel, zoals ritme, toonsoort, gevoel en melodie. Al deze elementen vullen elkaar aan en leiden tot een harmonieus geheel. Bas gaf inzicht in zijn methodiek en liet zien hoe hij verwachtingen beheert in de muziek door gebruik te maken van sprongen en melodieën die ergens naartoe gaan.

Een boeiend onderwerp dat tijdens het Kunstcafé werd besproken, waren de zintuigen. Bas deelde dat hij synesthesie heeft, waarbij zijn zintuigen op een andere manier reageren. Zo associeert hij bijvoorbeeld de kleur blauw met G mineur en kan hij op die manier bepalen wat er in de muziek moet gebeuren. Er ontstond een levendige discussie over de logica achter een liedje en hoe Bas zijn inspiratie vertaalt naar muziek. Hij vertelde dat hij de logica vaak achteraf ontdekt en dat het belangrijk is om naar je intuïtie te luisteren.

Bas deelde ook zijn groei als muzikant. Naarmate hij ouder wordt, merkt hij dat hij minder behoefte heeft aan complexiteit. Hij kan melodieën vereenvoudigen en abstraheren, waardoor hij met minder inspanning een groter effect bereikt. Vragen uit het publiek zorgden voor een boeiende discussie over smaak, de rol van intelligentie bij het maken van muziek en de balans tussen ambacht en creativiteit.

Na de pauze sprak Bas over een inspirerend moment waarin hij besefte dat talent ook een verplichting met zich meebrengt. Als je een talent hebt, heb je de plicht om er iets mee te doen en erover te vertellen.

Iemand uit de zaal, een dichter, merkte op dat Bas' liefde voor zijn vak duidelijk voelbaar is. Als dichter vroeg hij zich af waarom sommige muziekstukken hem dichter bij zichzelf brengen, terwijl andere hem juist van zichzelf verwijderen. Deze man vertelde dat hij altijd alert is op de beweging van en naar je hart. Bas vertelde dat deze beweging, van huis weg en naar huis terug, het resultaat is van een diepgaande verbinding met muziek. Een doorgang om iets over jezelf te komen weten.

Een bijzonder moment tijdens een optreden in Amersfoort was toen Bas werd benaderd door iemand uit Groningen die speciaal was gekomen om hem te bedanken voor zijn lied Lieve jongen. Hij vertelde dat het lied hem de woorden gaf om aan zijn zoon te laten horen hoeveel deze voor hem betekent. Dit ene persoonlijke contact toonde voor Bas aan dat succes niet te vergelijken is. Het bereiken van één persoon met zijn tekst en muziek gaf hem meer voldoening dan menig zogenaamd eervolle activiteit bij de media. Zo was er bij een ander concert een dame die bleef zitten, het publiek was al weg. Met een diepe zucht zei ze: ‘Nu kan ik verder.’ Hier sprak iemand die iets bijzonders beleefd had, wát weet Bas niet, maar het had haar geraakt. Dat is wat telt!

*Het Kunstcafé met Bas Bons was een inspirerende avond waarin zijn muzikale reis, creatieve methoden en de kracht van persoonlijke connecties centraal stonden. Het publiek werd meegenomen in de wereld van Bas Bons, een talentvolle singer-songwriter met een unieke visie op muziek en tekst.

Kijk voor meer op zijn website: http://www.basbons.nl/ Foto verslag van Henry Krul

"Kunst kent, net als het leven, twee grote bewegingen; afronden, thuis komen en openbreken, op weg gaan - uitademen en inademen."

Onno Zijlstra