Frank Anepool

20 februari 2023

Kunst Café Tertulia heeft de samenwerking gezocht met Scholen in de Kunst. Op 20 februari hebben we mogen genieten met trompettist/dirigent en muziekdocent Frank Anepool.

Juan Carlos Salvia heeft Frank uitgenodigd te vertellen over over zijn leven als musicus en zijn passie voor muziek. Frank benadrukte dat alles verandert wanneer je luistert naar muziek en dat de stilte tussen de noten net zo belangrijk is als de noten zelf. We mochten kennis maken met zijn brede voorkeur voor muziekgenres, van hedendaags tot barok en oude muziek.

Lees meer over deze bevlogen musicus in het Event verslag hier onder.

Kunst Café Tertulia
Alles verandert als je luistert.’

Datum: 20/02/2023

  • "De magie van muziek: een avond met trompettist Frank Anepool"

    Op 20 februari ’23 tijdens het Tertulia Kunst Café vertelde Frank Anepool over zijn leven als musicus en zijn passie voor muziek. Hij benadrukte dat alles verandert wanneer je luistert naar muziek en dat de stilte tussen de noten net zo belangrijk is als de noten zelf.

    Al heel jong bleek dat hij goede oren had, zo kon hij als peuter al goed klanken imiteren. Hij werd dan ook gevoed in een muzikaal nest waar muziek een belangrijke rol speelde. Buiten het gezin heeft Frank inspirerende mentoren gehad die hem hebben gestimuleerd om trompet te gaan spelen en hij heeft een brede voorkeur aan de dag gelegd voor muziekgenres, van hedendaags tot barok en oude muziek.

    Uit zijn ervaringen als muzikant vertelde hij dat het geluid bij een trompet voortkomt uit het geluid dat je zelf fysiek maakt, wat anders is dan bijvoorbeeld bij een klarinet waarbij je door een rietje blaast.

    Wanneer Juan Carlos hem bevraagd over de lessen die hij heeft geleerd in zijn muziekpraktijk vertelt Frank dat muziek behoorlijk confronterend kan zijn. Als je niet goed in je vel zit kun je daar in je muziek niet om heen. Het maakt dat je goed jezelf moet kennen om te kunnen spelen. ‘Het geeft me elke dag een uitdaging.’ Of hij nu voor zichzelf speelt, lesgeeft of dirigeert, hij heeft geleerd om te accepteren dat je een slechte dag kunt hebben omdat jezelf er tegen verzetten alleen maar averechts werkt. ‘Het vraagt een open en eerlijke houding naar wie je op het moment bent.’

    De corona-pandemie was voor orkesten, muzikanten en artiesten erg lastig; veel concerten werden afgelast. Na zijn aanvankelijke weerzin over de gelaste concerten kwam Frank tot de ontdekking dat zijn drang om te spelen gelukkig na al een paar dagen terugkwam en heeft hij thuis veel gestudeerd.

    Het wonder van muziek is niet te verklaren en muziek moet je op een intelligent niveau begrijpen, maar muziek zonder gevoel komt niet over. Muziek is vooral een diepte-ervaring waar je oneindigheid kunt beleven. Het is niet te benoemen wat er gebeurt en dat is de magie waar het om draait.

    Tijd: Het Kunst Café heeft de titel alles verandert als je luistert gekregen. Welke rol speelt tijd in muziek. Frank Anepool benadrukt dat tijd een belangrijk component is in de muzikale ervaring. Wanneer je naar muziek luistert, ben je nooit dezelfde persoon als daarvoor. Er verandert iets in je bewustzijn. Muziek heeft het vermogen om ons mee te nemen op een emotionele reis en kan ons in een andere gemoedstoestand brengen. Dit kan gebeuren doordat de muziek de tijd vertraagt of versnelt, doordat er onverwachte wendingen zijn of door de intensiteit van de muzikale expressie. De beleving van tijd in muziek kan dus heel subjectief zijn en afhangen van de manier waarop we de muziek interpreteren en beleven. Het is deze unieke ervaring die muziek zo bijzonder maakt en ons telkens weer raakt.

    Onno Zijlstra (huis filosoof Tertulia) voegde vanuit de zaal nog iets aan deze gedachtegang vanuit de filosofie van Arthur Schopenhauer. Voor Schopenhauer is het leven, omdat het bestaan in de tijd is, lijden. De kunsten zijn een manier om voor een moment aan dat leven te ontsnappen. De hoogste vorm van kunst is voor Schopenhauer de muziek. Dat nu juist de muziek zich ook in de tijd afspeelt, is voor Schopenhauer geen probleem; zij biedt een weerspiegeling van het leven, een reflectie, een herhaling in een ander medium, terwijl we toch voor een tijdje van dat leven verlost zijn. Daarom genieten we zo van muziek.

    Frank las voor uit een nog niet geschreven roman waarin hij het moment beschrijft van een solo in het orkest. “Weer voelde hij als altijd vlak voor de inzet de diepe eenzaamheid, de existentiële eenzaamheid. Het gaf hem een rustig gevoel. Hij voelde zich daardoor paradoxaal genoeg, verbonden met iedereen in de ruimte. Meer dan dat, met de aarde. Alles gaat voorbij. Ook aan zijn leven zal een einde komen en hij prees zich gelukkig dat hij voor de laatste ademtocht de eenzaamheid had ervaren waar hij ook dan, in dat allerlaatste moment, mee geconfronteerd zou worden. Trompet spelen was zijn meditatie, zijn oefening in sterven..“

    Daarnaast konden we als publiek nog genieten van een aantal muziekstukken door hemzelf gemaakt. Liedjes met de titel ‘Alles gaat voorbij’ en ‘Bestemming’.

    Dan was er nog een lied in zijn oevre dat nog geen lied was maar wat hij als slot stuk nog graag met ons wilde delen;

    Uitweg

    Hoe langer je nadenkt over het leven

    des te somberder je wordt.

    De ratio schiet schromelijk tekort

    om troost en levenskracht te geven.

    Er is teveel waar teveel aan schort

    en ondanks alles wat de filosofen schreven

    heeft de mens zich, door gewin gedreven,

    alleen maar verder in het verderf gestort.

    Neem je verlies en accepteer de bende.

    Voor het geluk van jezelf en iedereen

    is er een beter, grootser fenomeen

    waartoe je je zou kunnen wenden

    en overwinnen wat je al die tijd zo griefde.

    Wees dapper en kies het pad van liefde.

    Kortom, dit Kunst Café was een fantastische gelegenheid om de betekenis en kracht van muziek te verkennen en om ons eraan te herinneren dat muziek ons kan helpen om ons te verbinden met onszelf en met anderen, en ons kan helpen om het moment te waarderen en te genieten van de schoonheid dat muziek ons te bieden heeft.

    Frank Anepool.

    20 februari 2023

    Te gast in het Kunst Café Tertulia ism Scholen in de Kunst.

    Namens de crew van Tertulia

    Anneke Savenije.

    22 februari ’23

  • Spotify :

    https://open.spotify.com/album/6bCq5ZIJbdRFjX2LTSCfgf?si=KkdyvRYqRJiMWHiVklGzng

    Dit is een liedjesalbum. 9 gedichten van Jean Pierre Rawie, 1 van Hans Warren en 1 van Hans Andreus en 6 van mijzelf.

    https://open.spotify.com/album/1yCkomaGVCVyVLfkbT6tz8?si=a61IID2tTQWUCWNRNkHc1Q

    Lees meer informatie over dit album op zijn website: https://frankanepool.nl/de-nieuwe-umoma-opent-zijn-deuren-2/

Live opgenomen evenement verslag Kunst Café met Frank Anepool.

Foto’s Henry Krul via Scholen in de Kunst.