Filteren op: ''Filosofie'

Thijs Lijster, Wat we gemeen hebben. Een filosofie van de meenten
nov
20

Thijs Lijster, Wat we gemeen hebben. Een filosofie van de meenten

In zijn boek ‘Wat we gemeen hebben’ onderzoekt Thijs Lijster de filosofie van de meenten als alternatief voor het onhoudbare neoliberale systeem. Het idee van de meenten verwijst naar een gemeenschappelijke bron of goed dat niet in bezit is van één persoon of organisatie, maar waar iedereen gebruik van kan maken. Dit concept biedt niet alleen een alternatief naast het traditionele onderscheid tussen publiek en privaat, maar ook een alternatief mens- en wereldbeeld dat ons kan helpen uit de crisis van het neoliberalisme te komen. Met de economische, ecologische en gezondheidscrises die we hebben meegemaakt, wordt steeds duidelijker dat het mensbeeld van de autonome homo economicus niet langer houdbaar is. Als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Antwerpen, heeft Thijs Lijster uitgebreid onderzoek gedaan naar deze alternatieve filosofie en biedt hij nieuwe inzichten en perspectieven in zijn boek.

Evenement bekijken →
Dit Filosofisch Café komt te vervallen Dick Kleinlugtenbelt komt een andere keer.
mrt
27

Dit Filosofisch Café komt te vervallen Dick Kleinlugtenbelt komt een andere keer.

Dit Café vervalt.

Angst en levenskunst

“Wie geen angst kent kan niet moedig zijn.” met Dick Kleinlugtenbelt

Wij zijn allemaal bang voor dingen die angstaanjagend zijn. Dat zijn erge dingen. Ze laten ons niet met rust. Ze beïnvloeden ons denken en handelen. Welke dingen jagen zoal angst aan? Wat is angst? Hoe om te gaan met angst? Wanneer verdwijnt de angst?

Evenement bekijken →
Maarten van Buuren: SPINOZA EN DE STOA
mrt
27

Maarten van Buuren: SPINOZA EN DE STOA

SPINOZA EN DE STOA

Stoa was de belangrijkste filosofische beweging van de klassieke oudheid.

Volgens Stoa draait de hele wereld om de Logos (dat wil zeggen de ratio of rede). Natuur (fysica), denken (logica) en handelen (ethica) worden erdoor bepaald.

Deze drieslag (fysica, logica, ethica) ligt ook ten grondslag aan Spinoza’s Ethica.

Stoa en Spinoza leren dat geluk bereikbaar is voor wie bereid is zich in deze drie gebieden te oefenen.

Maarten van Buuren (1948) was hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. De afgelopen tien jaar publiceerde hij vijf studies over Spinoza, waaronder vertalingen van Spinoza’s Ethica en Politiek traktaat (Ambo). Onlangs publiceerde hij een vertaling van Pierre Hadot, Marcus Aurelius en de Stoa (Damon)

Evenement bekijken →