
Blog #45 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Betekenisvolle vorm (2)
Ontdek de Betekenisvolle Vorm in Kunst
In deze blog nr 45 bespreekt Onno Zijlstra, filosoof en schrijver bij Tertulia Amersfoort, opnieuw (lees ook deel 1) het intrigerende concept van betekenisvolle vorm in de kunst. Geïnspireerd door Clive Bell en beïnvloed door Arthur Schopenhauer, verkent de tekst hoe kunst ons kan raken via de 'significant form' van een kunstwerk, los van zijn concrete betekenis. Deze benadering heeft niet alleen bijgedragen aan vernieuwingen in de kunst, maar heeft ook geleid tot een diepere waardering voor creatieve vrijheid en de diepgaande ervaring die kunst kan bieden. Lees verder op ons blog om meer te ontdekken over de relatie tussen vorm en betekenis in de kunstwereld.

Blog #44 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Betekenisvolle vorm
Ontdek de diepgaande verkenning van kunst en filosofie in dit blog (#44) van Onno Zijlstra. Verken de essentie van kunst door de lens van Clive Bell's concept van 'betekenisvolle vorm'. Kom meer te weten over de intrigerende relatie tussen vorm en betekenis in de kunstwereld vanuit een filosofisch perspectief.

Blog #43 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver),‘De rilling van de duur’
In de kunstruimte Villa de Bank in Enschede bespreekt Onno Zijlstra de werken van Jolanda Meulendijks en Choi Wong en geeft aandacht aan de verkenning van ruimte en tijd. Onno Zijlstra beschrijft Meulendijks' focus op ruimte en beweging, terwijl Wong de dimensie van tijd in haar beelden belicht. Beide kunstenaars benadrukken de spanning tussen fragmentatie en eenheid in hun werk. Meulendijks creëert betekenisvolle composities die ons voor even bevrijden van de dreiging van fragmentatie en dood, terwijl Wong door het bewerken van gevonden foto's nieuwe betekenislagen toevoegt aan de oorspronkelijke beelden. De tentoonstelling, samengesteld door Gerard de Kleijn met de informatieve ‘krant’, vormgegeven door Ron Jagers biedt een intrigerende verkenning van tijd en ruimte, waarbij het publiek wordt uitgedaagd om de diepere filosofische betekenis achter de kunstwerken te verkennen.

Blog #42 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Iris Murdoch: Ethiek en Esthetiek
In Blog 42 onderzoekt Onno Zijlstra de invloed van Immanuel Kant op de literatuur, met een focus op de visie van Iris Murdoch. Murdoch bekritiseert de neiging van romans om zich af te sluiten van de complexiteit van het bestaan, en ziet mogelijkheden tot herstel in Kant's concept van het sublieme. Dit biedt een nieuwe manier om de ander te ervaren, wat essentieel is voor het herstellen van de waarde van de roman.

Blog #41 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Iris Murdoch: waarneming
Iris Murdoch: Ethiek begint met liefdevol en belangeloos kijken naar anderen en de wereld, zo stelt zij. In Blog 41 onderzoekt Onno Zijlstra haar benadering, geïnspireerd door filosofen zoals Wittgenstein, en de kracht van objectieve waarneming in ethiek.

Stilte
Zijlstra reflecteert op het werk van Salvia en Groenhof Blaauw, waarin de menselijke zoektocht naar vulling van leemtes centraal staat. Hij benadrukt de voortdurende creatieve bron die ontstaat uit de menselijke confrontatie met tekorten. Kunstwerken, zoals die van Salvia en Groenhof Blaauw, overstijgen hun materiële vorm en nodigen voortdurend uit tot nieuwe interpretaties. De kunstenaars onderzoeken onvermoeibaar deze bron, waarbij de zoektocht naar betekenis en vorm nooit eindigt.

Blog #39 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Reflecties bij Twaalf maal Stilte/Docena de Silencio
Reflecties bij Twaalf maal stilte / Docena de silencio
Ontdek de kracht van stilte...
Op 11 december was ik getuige van de presentatie van het boek Docena de silencio / Twaalf maal stilte, een prachtige samenwerking tussen dichter Juan Carlos Salvia en kunstenaar Dineke Groenhof Blauw. Deze blog deelt inzichten, vooral gericht op het centrale thema 'stilte'.
Menoecha, zoals beschreven door schrijfster Nicole Krauss, vertegenwoordigt niet alleen rust maar ook de broze toestand die de mens telkens opnieuw moet creëren. Vergelijkbaar met Wittgensteins idee dat waarover men niet kan spreken, men moet zwijgen, en het zwijgen de wereld voltooit.
Krauss en Wittgenstein zoeken helderheid voorbij het begrip, maar kunstenaars Dineke en Juan gaan nog een stap verder. Stilte dient als zowel bron als metafoor voor de ervaring. In de context van Docena de silencio / Twaalf maal stilte moeten we de verleiding weerstaan om betekenis te zoeken waar woorden naar verwijzen.

Blog #38 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Waarneming en beeld. Terug naar Kampen.
Onno Zijlstra reflecteert op zijn terugkeer naar Kampen, waar elke straatsteen een verhaal vertelt. Door Søren Kierkegaard's inzichten en het gedicht van Ida Gerhardt verkent hij de kunst van 'terugkeren' en 'nieuw zien', waarbij kunst niet alleen ons beter laat kijken, maar ook onze waarneming van de werkelijkheid verandert. Zijn verhaal nodigt uit tot een reis van verrijkte waarneming, geworteld in de verwevenheid van verleden en heden.

Blog #37 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Identiteit & verbeelding
Identiteit & Verbeelding: Een Filosofische Verkenning. De moderne tijd vraagt om een actieve verbeelding voor persoonlijke identiteit. Ontdek hoe kunst en verbeelding samenkomen om ons unieke verhaal te vertellen.

Blog #36 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver), Verbeelding, verhaal, leven.
Ontdek de wereld van 'Verbeelding, Verhaal, Leven', waar schrijver Onno Zijlstra je meeneemt op een reis door intrige, knoop, en verwikkeling. Verken de kracht van verbeelding en de kunst van het vertellen in deze nieuwe blog. Duik in levensverhalen, waarin we zelf de auteurs zijn van ons verleden, heden en toekomst. Laat je inspireren door Aristoteles en ontdek de diepe connectie tussen verhaal en leven.Een nieuw hoofdstuk in de onuitputtelijke vertelling van het menselijk bestaan.

Blog# 35 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver) over beeld en taal (10 en slot)
"Verbeelding en verhaal" bespreekt kunstwerken en hun achtergrondinformatie, waarbij het belang van beeld en verhaal in de kunst wordt benadrukt. In deze blog verkent Onno Zijlstra de dynamiek tussen beeld en verhaal in kunst en stelt vragen over hun relatie en wisselwerking. Helaas alweer het slot van Beeld en Taal.

Blog# 34 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver) over beeld en taal (9)
Onno Zijlstra verkent het idee dat beelden verhalen kunnen vertellen in zijn nieuwste blog. Kunstwerken worden vaak beschouwd als verhalend, maar wat betekent dat precies? Thijs Lijster, de filosoof, deelt twee voorbeelden van beelden die een verhaal vertellen, waar Onno Zijlstra graag gebruik van maakt. En hij voegt binnenkort nog een derde voorbeeld toe. In deze verkenning staat centraal hoe beeldhouwers, in tegenstelling tot schrijvers, trachten een moment vast te leggen waarin de spanning op zijn hoogst is. Onno Zijlstra wijst op het feit dat, anders dan bij literatuur, de verhalen in beelden ingebed zijn, zonder noodzaak voor externe uitleg.

Blog# 33 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver) over beeld en taal (8)
Laat de filosoof en schrijver Onno Zijlstra je meenemen in de wereld van verbeelding, beeldende kunst en verhaal. Ontdek hoe beelden en verhalen samenkomen om betekenis te creëren en het innerlijke en uiterlijke te verkennen. Verken de intrigerende relatie tussen tijd, beeld en taal. Dit is een reis door de wonderen van verbeelding en creativiteit, waar verhalen en beelden elkaar inspireren en verrijken.

Blog# 32 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver) over beeld en taal (7)
Dompel jezelf onder in de wereld van stripverhalen, waar escapisme en verbeelding samenkomen om ons een nieuwe kijk op het leven te bieden. Ontdek hoe stripverhalen niet alleen een ontsnapping bieden, maar ook een spiegel zijn die ons uitdaagt om onze eigen realiteit opnieuw te bekijken.

Blog# 31 Onno Zijlstra (filosoof/schrijver) over beeld en taal (6)
In de wereld van stripverhalen komen beeld en taal op een unieke manier samen, waarbij onze verbeelding wordt uitgedaagd om lege ruimtes in het verhaal te vullen. Stripverhalen nodigen lezers uit tot een dans van interpretatie en creatie, waarbij elke blanco ruimte in het verhaal een kans wordt voor onze eigen gedachten om te floreren. Ontdek de magie van beeld en taal in stripverhalen, waar verbeelding en afsluiting samenkomen om nieuwe betekenissen te creëren.